Zmień rozmiar czcionki: przybliż oddal

Produkt Souvenaid® to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Jest wykorzystywany w terapii żywieniowej pacjentów ze wczesnymi objawami choroby Alzheimera i powinien być stosowany pod nadzorem lekarza.

Kontakt Zamów Souvenaid
Chory nie chce jeść - co robić w takiej sytuacji?
Chory nie chce jeść - co robić w takiej sytuacji?
Osłabienie apetytu, całkowity brak łaknienia oraz odmowa przyjmowania posiłków to kolejna częsta przypadłość występująca u osób chorych na Alzheimera, najczęściej w drugim lub trzecim stadium choroby. Problem ten jest bardzo poważny, gdyż chory, który nie otrzymuje odpowiedniej ilości płynów, kalorii i składników odżywczych, szybko słabnie, a jego organizm ulega postępującemu wyniszczeniu i odwodnieniu, które stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia. W tej sytuacji ważna jest szybka konsultacja z lekarzem, ustalenie przyczyn braku łaknienia oraz odpowiednie postępowanie, mające zachęcić chorego do przyjmowania posiłków.

 

Przyczyny braku łaknienia u chorych na Alzheimera

 

W przypadku, gdy chory nie odczuwa łaknienia i odmawia spożywania posiłków należy w pierwszej kolejności ustalić, co jest przyczyną tego stanu rzeczy. U osób w podeszłym wieku - a do nich zaliczają się w większości przypadków chorzy na Alzheimera - problem z utratą apetytu występuje dość często. Seniorzy z racji swojego zaawansowanego wieku odczuwają różnego rodzaju dolegliwości fizyczne (np. problemy trawienne, problemy z przełykaniem, refluks żołądkowy), wpływające na zmniejszenie łaknienia i pragnienia. Ze względu na postępujące zniedołężnienie nie są też często w stanie zrobić zakupów i przygotować pełnowartościowych posiłków. U osób z chorobą Alzheimera problem ten jest najczęściej jeszcze bardziej złożony, gdyż oprócz przyczyn o charakterze fizjologicznym, występują także te o podłożu psychicznym oraz dysfunkcje organizmu spowodowane uszkodzeniami mózgu u chorego, np. zapominanie o konieczności spożywania posiłków, zanik umiejętności jedzenia, lęk przed jedzeniem, omamy i fobie. Najczęściej występujące u chorych na Alzheimera przyczyny braku łaknienia to:

Przyczyny fizjologiczne:

  • problemy trawienne: biegunki, zaparcia, wzdęcia, częste bóle brzucha,
  • choroby układu pokarmowego (np. refluks żołądkowy),
  • infekcje układu moczowego lub układu oddechowego,
  • suchość jamy ustnej, spowodowana zmniejszonym wydzielaniem śliny u osób w podeszłym wieku,
  • zmniejszona wrażliwość kubków smakowych u osób w podeszłym wieku wpływająca na zmniejszony apetyt,
  • choroby jamy ustnej i problemy z uzębieniem: ból zęba, braki w uzębieniu, źle przymocowana proteza zębowa, choroby przyzębia, afty,
  • osłabienie mięśni przełyku i problemy z połykaniem (dysfagia),
  • drżenie rąk, które utrudnia choremu samodzielne jedzenie,
  • inne dolegliwości bólowe, ogólne złe samopoczucie.


Przyczyny psychologiczne:

  • depresja, apatia,
  • demencja (głębokie otępienie sprawia, że chory zapomina o konieczności jedzenia i nie jest w stanie sam go sobie przygotować),
  • odczuwanie dyskomfortu psychicznego podczas posiłków (np. lęk przed zatruciem, udławieniem się u osób z zaburzeniami połykania, zwróceniem pokarmu itp.),
  • poczucie wstydu i upokorzenia – chory świadomy własnej niezdarności i problemów trawiennych może traktować spożywanie posiłków jako czynność kłopotliwą i niekomfortową.


Dodatkowo przyczyną problemów z łaknieniem u chorego może być niewłaściwe zachowania ze strony opiekuna np. popędzanie chorego, okazywanie mu zniecierpliwienia i zdenerwowania z powodu jego niezdarności w jedzeniu, wyszydzanie podczas posiłków, karmienie chorego, który chciałby jeść samodzielnie, zakładanie śliniaczka itp.

Jak postępować, gdy chory nie chce jeść:

  • W pierwszej kolejności skonsultuj się z lekarzem prowadzącym podopiecznego. Nagła utrata apetytu u chorego na Alzheimera lub uporczywe odmawianie przyjmowania pokarmów i płynów to sytuacja niebezpieczna dla jego zdrowia i życia, która zawsze wymaga pilnej konsultacji lekarskiej. Lekarz pomoże Ci ustalić przyczyny utraty łaknienia oraz wskaże właściwy sposób postępowania w tej sytuacji. Może okazać się, że konieczna jest konsultacja z lekarzem specjalistą oraz zastosowanie żywienia specjalistycznego (np. podawanie preparatów specjalistycznego przeznaczenia żywieniowego lub w skrajnych przypadkach - karmienie chorego przez sondę).
  • Aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu chorego, zadbaj aby przyjmował odpowiednią ilość płynów - około 2 litry dziennie. Mogą to być np. niegazowana woda, soki, herbatki ziołowe lub owocowe, zupy, napoje mleczne.
  • Osobom z zaburzeniami żywieniowymi, takimi jak utrata łaknienia czy dysfagia najlepiej podawać posiłki często (około 5 posiłków dziennie), ale w niewielkich ilościach, gdyż chorzy nie są w stanie zjeść dużej porcji naraz. Może się jednak zdarzyć, że chory będzie w stanie zjeść tylko jeden lub dwa posiłki dziennie. Należy wtedy szczególnie zadbać o odpowiednią kaloryczność potraw i urozmaicenie składników odżywczych.

  • Stosuj „triki” pozwalające na podniesienie wartości kalorycznej podawanych choremu posiłków. Dobrym sposobem jest dodawanie do nich wysokokalorycznych dodatków, np. oliwy z oliwek, nierafinowanych olejów zawierających cenne kwasy omega-3 (np. rzepakowego, lnianego, z pestek winogron), masła, śmietany, startego żółtego sera, miodu lub syropu klonowego.
  • Zadbaj o zdrową, zbilansowaną pod względem odżywczym i opartą na pełnowartościowych produktach dietę chorego (propozycję jadłospisów dedykowanych osobom chorym na Alzheimera znajdziesz między innymi w książeczce opracowanej przez dietetyka klinicznego – Jagnę Skórę, który możesz pobrać w formacie PDF w zakładce MATERIAŁY DO POBRANIA).
  • Skonsultuj z lekarzem możliwość podawania choremu preparatów specjalistycznego przeznaczenia żywieniowego, które w niewielkiej, łatwo przyswajalnej porcji (mają konsystencję płynu lub jogurtu, który można pić przez rurkę) zawierają odpowiednią ilość kalorii oraz składników odżywczych i mogą uzupełniać tradycyjne posiłki.

Firma Nutricia posiada bogatą ofertę produktów przeznaczonych do żywienia medycznego. Osobom chorym na Alzheimera z poważnymi zaburzeniami żywienia dedykowane są przede wszystkim Nutridrinki - dostępne w kilku wersjach smakowych. Są to preparaty wysokoenergetyczne (1 butelka to zazwyczaj ok. 300 kcal), zawierające odpowiednio dobraną ilość białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i minerałów. Dostępne są również produkty przeznaczone dla chorych z dodatkowymi, specyficznymi zaburzeniami, np. Nutridrink Multi Fibre polecany osobom z zaburzoną perystaltyką jelit (biegunki, zaparcia); Diasip - produkt dostosowany do potrzeb osób z cukrzycą i hiperglikemią oraz Cubitan – polecany jako produkt uzupełniający dietę chorych leżących, narażonych na tworzenie się odleżyn. Pełna oferta i opis produktów przeznaczonych do żywienia w chorobie znajduje się na stronie: www.nutridrink.pl i www.cubitan.pl).


Zamów Souvenaid
  • Przygotowując posiłki kieruj się preferencjami smakowymi chorego - nie wciskaj mu na siłę produktów i potraw, które choć zdrowe, są dla niego trudne do przełknięcia i których nie lubi.
  • Postaraj się, aby podawane choremu posiłki były urozmaicone, a jednocześnie smaczne, dobrze przyprawione (unikać należy jednak nadmiaru soli i cukru) i podane w atrakcyjnej formie. Pamiętaj, że monotonne, mdłe i wyglądające mało apetycznie potrawy będą jeszcze bardziej zniechęcały twojego podopiecznego do jedzenia.
  • Unikaj produktów i potraw obciążających układ pokarmowy, chorego: bardzo tłustych, smażonych, zawierających sztuczne dodatki, powodujących wzdęcia.
  • Postaraj się, aby twój podopieczny jak najdłużej jadł samodzielnie, nawet jeśli robi to niezdarnie lub przestaje używać sztućców. Samodzielne jedzenie jest dla chorego bardziej komfortowe (wielu seniorów traktuje karmienie przez opiekuna jako sytuację upokarzającą), a także pozwala mu dłużej pamiętać, czemu służą pokarmy. Najlepiej, aby chory spożywał posiłki razem z opiekunem lub innymi członkami rodziny.
  • Jeżeli jesteś zmuszony do karmienia chorego, podawaj mu jedzenie w niewielkich kęsach, za pomocą małej łyżeczki. Dostosuj tempo karmienia do możliwości i tempa przełykania podopiecznego.
  • Nigdy nie karm chorego „na siłę”, zwłaszcza gdy zaciska usta i odwraca głowę.
  • Postaraj się, aby posiłki były dla chorego przyjemnością. Zadbaj o estetykę stołu i dobrą atmosferę podczas posiłków, nie popędzaj chorego, nie okazuj mu zniecierpliwienia i zdenerwowania, nawet jeśli je bardzo wolno lub niezdarnie.
  • Nigdy nie zawstydzaj i nie wyszydzaj chorego z powodu tego, że podczas posiłku kruszy, rozlewa zupę, nie może trafić z jedzeniem do buzi itp.
  • Ogranicz bodźce mogące rozpraszać chorego podczas posiłku (np. wyłącz grający telewizor czy radio).
  • Nie zmuszaj chorego do zakładania śliniaczka dla dorosłych jeśli sprawia mu to widoczny dyskomfort.
  • Jeśli Twój podopieczny cierpi na problemy z połykaniem (dysfagię) lub gryzieniem podawaj mu posiłki o gładkiej konsystencji, bez wyczuwalnych kawałków jedzenia i grudek (np. w formie zupy-kremu, koktajlu, puree). Płynne lub półpłynne produkty chory może spożywać samodzielnie przez słomkę. Dodatkowo dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dań stosuj produkt Nutilis Clear – specjalistyczny preparat zagęszczający napoje i pokarmy w formie płynnej. Jego zaletą jest to, że pozwala uzyskać klarowny i przejrzysty a jednocześnie zagęszczony napój lub pokarm, o niezmienionym smaku i zapachu. Nutilis Clear możesz dodawać do dań i napojów zimnych, jak i ciepłych, zagęszczone nim dania możesz schładzać, zamrażać i podgrzewać. Więcej o Nutilis Clear przeczytasz na www.nutilis.pl.
  • U chorych z problemami przełykania istnieje zwiększone ryzyko zakrztuszenia się płynem. Dlatego podawaj choremu napoje w postaci zagęszczonej (np. w formie rozrzedzonego kisielu, kefiru, czy napoju zagęszczonego produktem Nutilis Clear).
  • Dla ułatwienia sobie i choremu spożywania posiłków możesz zaopatrzyć się w specjalistyczne kubki-niekapki z dziubkiem lub słomką zapobiegające rozlewaniu napoju, antypoślizgowe podkładki, plastikowe, nietłukące się talerze. Pamiętaj jednak, że tego typu gadżety mają przede wszystkim ułatwiać spożywanie pokarmów choremu i nie należy stosować ich, gdy chory się temu sprzeciwia. Może bowiem okazać się, że twój podopieczny nie będzie chciał spożywać posiłków z plastikowych talerzy, gdyż jest przyzwyczajony do korzystania ze swojej zastawy stołowej.
  • Dbaj o higienę jamy ustnej podopiecznego i zapewnij mu regularne wizyty u stomatologa. Częstą przyczyną niechęci do jedzenia u chorych na Alzheimera są choroby jamy ustnej i przyzębia, bóle zębów lub źle przymocowana proteza zębowa.


Nutilis Clear to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania w dysfagii. Cubitan, Nutridrink, Nutridrink Multi Fibre i Diasip to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Cubitan – do postępowania dietetycznego w trudno gojących ranach i odleżynach. Nutridrink - do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą. Nutridrink Multi Fibre – do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą. Diasip – do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią. Stosować pod nadzorem lekarza.


Zamów Souvenaid

go to top menu

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.